Dzisiaj zrobiłam szybki, pyszny i nietuczący deser (o niskim indeksie glikemicznym).
Mus czekoladowy z awokado.
Cztery składniki, blender i piętnaście minut- tyle potrzeba żeby go zrobić.
Do zrobienia musu użyłam:
-trzy duże awokado
-trzy łyżki mleka
-pół szklanki syropu z agawy
-dwie czubate łyżki gorzkiego kakao
gotowy deser |
składniki |
awokado |
najprostszy sposób na wydobycie awokado ze skórki to pokrojenie zawartości w kostkę |
i wyduszenie ze skórki 🙂 |
resztę można wyskrobać łyżką |
jedną połówkę porwała Dziecina 😉 |
awokado w blenderze |
dodaję mleko |
i syrop z agawy |
oraz kakao |
przed włączeniem blendera |
w połowie blendowania |
pod koniec |
efekt końcowy |
pyszny, gładki, jednolity mus |
z podanych składników wychodzą trzy całkiem spore porcje |
mus trzeba włożyć na małą godzinkę do lodówki |
szybki, pyszny i zdrowy deser |
Buziaki!
7 Comments
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.
Mniam! Zjadłabym 🙂
wygląda smacznie, avocado samego nie lubię, ale zastanawiam się czy może tak przemycone by mi zasmakowało?
Syrop z agawy pewnie też ma sporo kalorii, ale i tak deser będzie miał dużo wartości odżywczych no i na pewno można go zjeść z czystszym sumieniem niż np. pudełko lodów 😉
Bardzo lubię 🙂
Nigdy takiego musu nie jadłam! Ale mi ochotki narobiłaś 🙂
awokado ma mnóstwo kalorii (jedna sztuka ponad 220 kcal) ..więc dietetycznie to nie będzie ale chociaż zdrowo! a to już coś! 😀
Robiłam taki ostatnio, ale bez dodatku mleka, a zamiast syropu z agawy dałam miód. I jakoś nikomu u mnie w domu nie podeszło… mi w sumie niestety też nie, bo ten deser miał dość specyficzny smak. A szkoda, bo faktycznie jest zdrowy 🙂