Bez kategorii

baba, mazurki, babeczki, migdały, orzechy, rodzynki i lukier- magiczny rodzinny czas

Z dzieciństwa pamiętam pieczenie świątecznych, drożdżowych mazurków i bakaliowej baby u moich Dziadków w Wielki Piątek. Dzisiaj moja osobista Dziecina miała szansę uczestniczyć w tym magicznych świątecznych chwilach.
Gapowato zapomniałam aparatu i nie miałam możliwości zrobić dobrych zdjęć 🙁
To co Wam pokażę udało mi się uchwycić telefonem.

jak przyszłyśmy czekała na nas góra wyrośniętego drożdżowego ciasta :3

pierwsze powstały mazurki
zgadnijcie który ozdabiała Dziecina a który ja 😀

mazurków było razem 4
tu również jednego ozdabiała Dziecina a drugiego ja 😀

fragment wielkanocnej baby

i pozostałe cuda:
warkocz, ślimaki, babeczki do święconki

babeczka z orzechem

ślimak z rodzynkami

babeczka ze wszystkim

pierwsza blacha mazurków

druga blacha mazurków

degustacja :3

uwielbiam <3

wielkanocna baba

została posypana startymi migdałam i orzechami

nasze cuda i wypieki

Buziaki!

Previous Post Next Post

8 komentarzy

  • Aqiece 18 kwietnia 2014 at 19:10

    mniam,tyle pyszności 🙂

  • strawberry 18 kwietnia 2014 at 22:05

    Pyszności 😀 ale to chyba nie są typowe mazurki?

  • jamapi 19 kwietnia 2014 at 06:37

    Mazurki drożdżowe? Jednak co region to inne tradycje 🙂
    Bab wygląda bosko <3

  • Kasia K 19 kwietnia 2014 at 07:07

    Nigdy nie jadlam mazurka. U mnie w domu nie bylo takiej tradycji. 🙂

  • Greenfrog 19 kwietnia 2014 at 11:07

    o jaaaa, ale smacznie 😀

  • Maria Pereira 20 kwietnia 2014 at 20:38

    Ale się Pani narobiła – baby wyglądają genialnie – w tym roku nic niestety drożdzowego 🙁

  • Barbara 21 kwietnia 2014 at 08:21

    U mnie mazurki to czekoladowe ciasta 🙂 . Odkąd zaczęłam zwracać uwagę na regionalizmy, bardzo ciekawi mnie, jak to wygląda w innych obszarach Polski 🙂 . Ślimaków i babeczek w ogóle nie znałam!

  • Asia S 27 kwietnia 2014 at 16:34

    Same pyszności 🙂

  • Leave a Reply