Bez kategorii

pyszności- łatwe ciasto bananowe

Znalazłam w kuchni kilka mocno przejrzałych bananów. Nie cierpię wyrzucać jedzenia.
Postanowiłam upiec ciasto bananowe (jakby nie wyszło- nie byłabym zła bo miałabym świadomość że próbowałam uratować przejrzałe banany 🙂
Przeszukałam amerykańskie internety i znalazłam szybki & łatwy przepis.
10 minut przygotowania plus godzina pieczenia.
Byłam zdumiona wynikiem. Pyszniejszego ciasta bananowego nie jadłam 🙂 Mmmmmmmm..

Składniki:

4 przejrzałe banany (im brzydsze tym lepiej)
1 1/2 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
1 jajo kurze
1/2 kostki masła
1 łyżeczka sody
szczypta soli

Banany rozgnieść w misce widelcem. Do rozgniecionych bananów dodać: jajko, pół szkalnki cukru, szczyptę soli, rozpuszczone masło i łyżeczkę sody. Dokładnie wymieszać. Wsypać mąkę i jeszcze raz dokładnie wszystko wymieszać.

Przełożyć do formy keksowej.

Piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni Celsjusza lub 350 stopni Farenheita przez jedną gdzinę.

Poczekać aż wystygnie i wyjąć z foremki.

Podziwiać swoje dzieło dowolną ilość czasu.

Pokroić i rozkoszować się pysznym smakiem bananowego ciasta 🙂

Buziaki!

Previous Post Next Post

32 komentarze

  • jamapi 20 września 2013 at 05:37

    Znając życie tylko ja bym w domu jadła, ale kurde takie proste, że aż się prosi o zrobienie … Muszę wydrukować, kupić banany i czekać aż przejrzeją 😛 gdzieś za tydzień powinnam juz konsumować 😛

  • niemilcząca 20 września 2013 at 06:12

    chętnie spróbuję 🙂

  • Zza Krzaka 20 września 2013 at 06:36

    Oooo…już dawno szukałam takiego prostego przepisu na ciacho bananowe – ten wygląda na dostosowany do moich możliwości kulinarnych. 😉 Tylko musiałabym zamienić sodę na proszek do pieczenia, bo po sodzie boli mnie brzuch – nie wiesz może ile wtedy powinnam dodać wtedy proszku? Też łyżeczkę? 🙂

    • CatKRM 20 września 2013 at 06:39

      nie mam pojęcia 🙂 zupełnie nie znam się na zamiennikach składników
      na zdrowy rozum dałabym mniej więcej tyle samo..
      moze znajdzie się ktoś kto będzie wiedział dokładniej 🙂

    • Zza Krzaka 20 września 2013 at 07:03

      Przeczesałam czeluście internetów i wychodzi na to, że 1 łyżeczka sody to to samo co 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia. Po pracy idę na polowanie przejrzałych bananów – nie ma mowy, żebym wytrzymała tydzień czekania po tym co zobaczyłam na zdjęciach powyżej. 😉

    • CatKRM 20 września 2013 at 07:07

      dzięki za wiadomość 🙂
      już wiem że 1 łyżeczka sody równa się 2,5 łyzeczkom proszku do pieczenia 🙂
      powodzenia 🙂
      daj znać jak wyszło ciasto
      dzięki za miłe słowa 😀

  • Cat 20 września 2013 at 07:00

    o, jeszcze prostszy przepis, niż mój 😀 banany lubię, więc chętnie wypróbuję (:

  • lemesos11 20 września 2013 at 07:22

    Kurcze mam problem… mam przejrzale banany, ale tylko 2! Chyba bede musiala dokupic 2 brakujace upieke je jutro:)

  • Aneta Starosta 20 września 2013 at 08:01

    Muszę podesłać ten przepis siostrze! 🙂

  • Magdalena S-K. 20 września 2013 at 08:38

    Wygląda bardzo smakowicie, mniam mniam 🙂

  • kosmetoholiczka 20 września 2013 at 09:16

    Na pewno zrobię:) Mój brat uwielbia banany 😀

  • Marzena Nina Szewczuk 20 września 2013 at 09:23

    Mi nigdy bananowce nie wychodzą 🙁 Ale muszę wypróbować ten przepis, wygląda tak apetycznie że aż mi w brzuchu burczy..

  • simply_a_woman 20 września 2013 at 10:30

    skorzystam w przyszłości 🙂

  • Maxi 20 września 2013 at 10:50

    Kupuję dziś banany i jutro robię:) Widzę że zapędziłam się w fajną część internetów:D ostaje:)

    Btw oglądałam wczoraj Twoje filmiki na youtube:) Masz piękny głos:)

  • Sekrety Naszego Piękna 20 września 2013 at 14:37

    na pewno wypróbuję 🙂 dziękuję za przepis 🙂

  • Katalina 20 września 2013 at 14:41

    Wyglądało smakowicie 🙂

  • Hexxana 22 września 2013 at 19:21

    Muszę odgapić! akurat robię trochę inaczej ciasto bananowe. Jakiś czas temu pokazywałam na blogu, jednak teraz narobiłaś mi ochoty i wypróbuję 🙂

  • gabawusa 24 marca 2014 at 00:32

    To ciasto jest przepyszne! Kto jeszcze nie robił niech robi szybciutko. To jest mój drugi raz. Teraz dodalam pol szklanki posiekanych orzechow włoskich. Pachnie nieziemsko w całym domu. Zaraz zobaczymy, czy po wyjęciu z piekarnika wersja orzechowa tez bedzie tak dobra 😉

  • Leave a Reply