Znalazłam w kuchni kilka mocno przejrzałych bananów. Nie cierpię wyrzucać jedzenia.
Postanowiłam upiec ciasto bananowe (jakby nie wyszło- nie byłabym zła bo miałabym świadomość że próbowałam uratować przejrzałe banany 🙂
Przeszukałam amerykańskie internety i znalazłam szybki & łatwy przepis.
10 minut przygotowania plus godzina pieczenia.
Byłam zdumiona wynikiem. Pyszniejszego ciasta bananowego nie jadłam 🙂 Mmmmmmmm..
Składniki:
4 przejrzałe banany (im brzydsze tym lepiej)
1 1/2 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
1 jajo kurze
1/2 kostki masła
1 łyżeczka sody
szczypta soli
Banany rozgnieść w misce widelcem. Do rozgniecionych bananów dodać: jajko, pół szkalnki cukru, szczyptę soli, rozpuszczone masło i łyżeczkę sody. Dokładnie wymieszać. Wsypać mąkę i jeszcze raz dokładnie wszystko wymieszać.
Przełożyć do formy keksowej.
Piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni Celsjusza lub 350 stopni Farenheita przez jedną gdzinę.
Poczekać aż wystygnie i wyjąć z foremki.
Podziwiać swoje dzieło dowolną ilość czasu.
Pokroić i rozkoszować się pysznym smakiem bananowego ciasta 🙂
Buziaki!
32 komentarze
Znając życie tylko ja bym w domu jadła, ale kurde takie proste, że aż się prosi o zrobienie … Muszę wydrukować, kupić banany i czekać aż przejrzeją 😛 gdzieś za tydzień powinnam juz konsumować 😛
daj znać jak wyszło 🙂
chętnie spróbuję 🙂
jest pyszne 🙂
Oooo…już dawno szukałam takiego prostego przepisu na ciacho bananowe – ten wygląda na dostosowany do moich możliwości kulinarnych. 😉 Tylko musiałabym zamienić sodę na proszek do pieczenia, bo po sodzie boli mnie brzuch – nie wiesz może ile wtedy powinnam dodać wtedy proszku? Też łyżeczkę? 🙂
nie mam pojęcia 🙂 zupełnie nie znam się na zamiennikach składników
na zdrowy rozum dałabym mniej więcej tyle samo..
moze znajdzie się ktoś kto będzie wiedział dokładniej 🙂
Przeczesałam czeluście internetów i wychodzi na to, że 1 łyżeczka sody to to samo co 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia. Po pracy idę na polowanie przejrzałych bananów – nie ma mowy, żebym wytrzymała tydzień czekania po tym co zobaczyłam na zdjęciach powyżej. 😉
dzięki za wiadomość 🙂
już wiem że 1 łyżeczka sody równa się 2,5 łyzeczkom proszku do pieczenia 🙂
powodzenia 🙂
daj znać jak wyszło ciasto
dzięki za miłe słowa 😀
o, jeszcze prostszy przepis, niż mój 😀 banany lubię, więc chętnie wypróbuję (:
najprostszy jaki znalazłam w internetach 🙂
Kurcze mam problem… mam przejrzale banany, ale tylko 2! Chyba bede musiala dokupic 2 brakujace upieke je jutro:)
albo zrób z połowy przepisu i zamiast do duzej formy powkładaj ciasto do babeczkowych foremek i upiecz kilka małych muffinek 🙂
Muszę podesłać ten przepis siostrze! 🙂
daj znać jak Jej wyszło 🙂
Wygląda bardzo smakowicie, mniam mniam 🙂
jest smakowite 🙂
Na pewno zrobię:) Mój brat uwielbia banany 😀
daj znać czy smakowało 🙂
Mi nigdy bananowce nie wychodzą 🙁 Ale muszę wypróbować ten przepis, wygląda tak apetycznie że aż mi w brzuchu burczy..
to był mój całkiem pierwszy raz z bananowcem 🙂 i wyszło 🙂
może ten przepis będzie OK 🙂
skorzystam w przyszłości 🙂
koniecznie 🙂
Kupuję dziś banany i jutro robię:) Widzę że zapędziłam się w fajną część internetów:D ostaje:)
Btw oglądałam wczoraj Twoje filmiki na youtube:) Masz piękny głos:)
pochwal się ciastem 🙂
dziękuję pięknie za miłe słowa :*
cieszę się, że ostajesz 😉
buziaki!
na pewno wypróbuję 🙂 dziękuję za przepis 🙂
wypróbuj koniecznie 🙂
nie ma za co 🙂
Robię je już kolejny raz, jest świetne 🙂 Dodaję jeszcze trochę wiórków kokosowych i orzechy włoskie 🙂
Wyglądało smakowicie 🙂
tak samo smakuje 🙂
smakowicie 😉
Muszę odgapić! akurat robię trochę inaczej ciasto bananowe. Jakiś czas temu pokazywałam na blogu, jednak teraz narobiłaś mi ochoty i wypróbuję 🙂
odgapiaj śmiało 🙂
poszukam sobie Twojego przepisu i zobaczę jak bardzo się różni 🙂
To ciasto jest przepyszne! Kto jeszcze nie robił niech robi szybciutko. To jest mój drugi raz. Teraz dodalam pol szklanki posiekanych orzechow włoskich. Pachnie nieziemsko w całym domu. Zaraz zobaczymy, czy po wyjęciu z piekarnika wersja orzechowa tez bedzie tak dobra 😉