Bez kategorii

o tym jak smakują orzechy pistacjowe prosto z drzewa

Wczoraj pokazywałam Wam egzotyczne owoce i warzywa z jednego z moich ulubionych marketów.
Dzisiaj podzielę się z Wami wrażeniami o świeżych pistacjach 🙂
Kupiłam dużą garść na spróbowanie.
Te pistacje, które znałam dotychczas- prażone i solone, bardzo różną się od świeżych. Wyglądem, strukturą i smakiem.
Teraz wiem, że wolę świeże 😀

w sklepie
cena za funt (niecałe pół kilograma) to $4,99

wybrałam kilka skorupkowych i kilka całkiem pokrytych skórką

pistacje wyglądem i strukturą przypominaja trochę orzechy włoskie (tylko orzechy włoskie są zielone i większe 😉

po zdjęciu skórki

Całe życie byłam pewna, że orzeszki pistacjowe pękają przy prażeniu. A tu taka niespodzianka! Skorupki orzechów pistacjowych pękają jeszcze na drzewie 🙂
Taka sytuacja 🙂

po zdjęciu skórki orzech i skorupka są wilgotne

bardzo łatwo jest otworzyć świeżą pistację

jest większa niż prażona, bo ma w sobie więcej wilgoci

ogonek, którym była przywierdzona do skorupki

w środku
mmmmmm pyszności

garść świeżych pistacji bez skorupek

po pierwszym razie, mogę powiedzieć tylko jedno: uwielbiam świeże pistacje!
(jak się okazuje tylko ja jedna w domu, bo i Dziecina i mąż stwierdzili, że zdecydowanie wolą prażone)
Jak smakują świeże pistacje?
Bosko!
Od tych prażonych różnią się tym, że mają mokry, mleczny posmak. Prażone orzechy są oleiste. Świeże orzechy są mleczne i soczyste.
Świeże pistacje przypominają mi świeże orzechy włoskie- takie, z których można po rozłupaniu zdjąć białą skórkę. Są bardzo delikatne.
Jak jeszcze raz znajdę gdzieś świeże pistacje- z pewnością je kupię. I zjem 😀
Buziaki!

Previous Post Next Post

4 komentarze

  • Śnieżkiraj 1 września 2015 at 06:39

    Narobiłaś smaka ;).

  • KosmetykoFanki 1 września 2015 at 06:52

    Uwielbiam pistacje, chciałabym kiedyś spróbować tych świeżych <3

  • Hair World 1 września 2015 at 08:32

    ale fotorelacja 😀

  • Barbara Konowalska 1 września 2015 at 15:59

    Ale pycha 🙂 Jeszcze nie miałam okazji spróbować świeżych 🙂

  • Leave a Reply