Bez kategorii

ciasto porzeczkowiec- przepis i tutorial

Składniki:

1/2 szklanki wody
3/4 szklanki oleju
3 duże łyżki gorzkiego kakao
2 1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
5 jaj
1 kostka margaryny
400g serka waniliowego z kubełka
500ml słodkiej śmietanki
1 słoik dżemu z czarnej porzeczki
czekolada 70% kakao
żelatyna albo śnieżka

Ciasto:
3/4 szklanki oleju
1/2 szklanki wody
1 szklanka cukru (my użyłyśmy 3/4 bo ZAWSZE ograniczamy ilość cukru gdzie się tylko da 😉
3 duże łyżki gorzkiego kakao

do garnka wlewamy wodę i olej

woda i olej 🙂

dosypujemy cukier
oraz kakao

mieszamy i włączamy mały ogień pod garnkiem

podgrzewamy mieszając

doprowadzamy do lekkiego bąbelkowania tak, żeby wyparowała część wody

Studzimy. W międzyczasie robimy drugą część biszkopta.
Porzebujemy:

5 jaj
1/2 szklanki cukru
1 1/2 szklanki mąki
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia

białak i cukier 

ubijamy mniej więcej w pół drogi do puszytości

dodajemy 5 żółtek

mieszamy
dodajemy wystudzoną masę kakaową

mieszamy

przygotowujemy mąkę, sodę i proszek do pieczenia

dodajemy do pozostałych składników delikatnie mieszając łyżką

aż powstanie gładka masa

blaszkę smarujemy margaryną i delikatnie opruszamy bułką tartą

wylewamy ciasto

pieczemy 50 minut w temperaturze 120 stopni

W międzyczasie robimy masę serową:

400g serka waniliowego z kubełka
kostka margaryny
1 szklanka cukru (my nie dodałyśmy wcale 😀

margarynę stopić nie podgrzewając jej zbytnio

z kilogramowego kubełka sera wyjeść 600 gram i zostawić 400 😀

do 400 gram serka wlać roztopioną margarynę

mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji
upieczony biszkopt 🙂

dzięki bułce tartej bardzo łatwo wyjmuje się go z blachy
przecinamy go na pół w poprzek (nitką- sposobem prababci)

studzimy
słoik dżemu z czarnych porzeczek dzielimy na pół

pierwszą połową smarujemy pierwszą część biszkopta

dokładnie i równo
na dżem nakładamy warstwę serowego kremu

i równomiernie rozsmarowujemy

nakładamy drugą część biszkopta

mniam

i smarujemy ją drugą połową dżemu z czarej porzeczki
mniam mniam (wkładamy do lodówki)

w międzyczasie ubijamy 500 ml słodkiej śmietanki (można dodać śnieżkę albo 3 rozpuszczone łyżki żelatyny)
nakładamy ubitą śmietanę na schłodzone ciasto
dwa paski gorzkiej czekolady (moja ulubiona to 70% kakao) kroimy nożem na drobne kawałeczki

nie ścieram na tarce bo połowa czekolady topi mi się w rękach 😉

posypujemy ciasto

Gotowe 😀

Słodkie buziaki!

Previous Post Next Post

32 komentarze

  • Hexx ana 17 maja 2013 at 20:34

    O mruuuuuu! ależ pychota! Muszę koniecznie zrobić 😀 Uwielbiam takie ciasta ♥

    Daj kawałek :)))

  • owieccccka 17 maja 2013 at 20:56

    i całą dietę trafił szlak !!!

  • kosmetyczny-przekladaniec 17 maja 2013 at 21:41

    O doczekałam się 😀 Super, cieszę się 🙂 W ten weekend mam już plan upiec dwa ciasta, ale na pewno i za te się zabiorę wkrótce. Moja babcia też umie tak przekrajać biszkopt nitkom, a ja nie potrafię, może upiekę ten biszkopt w dwóch tortownicach? 🙂 mmm…. 🙂
    Ps. Rozwaliłaś mnie przy kroku z serkiem, że trzeba wyjeść resztę 😀

    • CatKRM 17 maja 2013 at 22:09

      dobry pomysł z dwma tortownicami 🙂
      duży nóż zamiast nitki też powinien się sprawdzić 🙂

      powodzenia 🙂

      cóż.. ja wyjadłam ;D lol

  • Ruda Mietła 17 maja 2013 at 21:44

    Pyszności, mniam 🙂
    Dziękuję za przepis i na pewno w niedługim czasie porzeczkowiec zagości w mym brzuszku 😉

  • Słomka 17 maja 2013 at 22:03

    Zaśliniłam całe biurko. :<
    Kasiu, powinnaś zacząć kręcić filmiki 😀

  • Monika Ch 17 maja 2013 at 22:07

    Ciasto wygląda cudownie i przyznam że je zrobię wg Twojego przepisu 🙂

  • Wszystko co mnie zachwyca 17 maja 2013 at 22:24

    Jadłam podobne ciasto i było pyszne. Ja ogólnie lubię połączenie czekoladowego ciasta i porzeczek (a piernik z nimi to poezja!).

  • Esy, floresy, fantasmagorie 18 maja 2013 at 04:49

    Kasiu nie wiem jak to robisz ale zawsze mi się wydaje, że jak pokazujesz to mi też się uda :))
    Niestety nie mam piecyka 🙁 tylko mikrofalę 🙂 Ale sobie popatrzę przynajmniej :* smaczniastego :*

  • Aneta Starosta 18 maja 2013 at 04:54

    Dziękuję bardzo!
    Czekałam na to 🙂
    Przepis przekażę siostrze, oczywiście.

    W sezonie, porzeczek u nas pod dostatkiem.
    Na ogrodzie mamy tryliony krzaczków 🙂
    Są więc białe, czarne i czerwone.
    Wasz przepis będzie jak znalazł! 🙂

  • rainy girl is me 18 maja 2013 at 07:45

    ała, jakie fotki… też chcę zrobić, ale mi się nie chce:/ poza tym jak Gosia, nie mam piekarnika:( na pewno jest przepyszny!!! kiedyś zrobię…

  • little sunshine. 18 maja 2013 at 11:46

    wygląda smakowicie, przepis już zapisałam!:)

  • paula 18 maja 2013 at 12:01

    oj tak !!!!! trzeba zrobić 🙂

  • Kaprysek 18 maja 2013 at 17:13

    jak mówi moja mała Kamilka: "mniamka" 😉 zrobię sobie to na urodziny – będzie coś nowego 😉

  • M. 18 maja 2013 at 20:35

    jejku, jakie pyszności! 🙂

  • kosmetoholiczka 20 maja 2013 at 17:35

    Aż mi ślinka leci! Będę musiała zrobić 😀

  • Leave a Reply